Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

DestinaceŘeckoZakynthosTipy na výlety

Budete trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Zakynthos? V tom případě pro vás máme tip na půldenní výlet spojený s nákupy, posezením v kavárně nebo taverně a obdivováním přístavu i několika památek. To vše vám nabídne – na východním pobřeží ležící – hlavní město Zakynthos, jež se dříve pyšnilo přezdívkou „Benátky jihu“.

Konkrétně do roku 1953, kdy ho téměř kompletně zničilo silné zemětřesení. Následně muselo být znovu vystavěno, avšak i navzdory této skutečnosti si zachovává glanc minulosti. Místní obyvatelé, jichž je zhruba 17 tisíc, mu říkají Chóra. Žije to tady nejen ve dne, ale i v noci – díky barům a diskotékám. A když budete mít chuť, můžete přímo v centru města skočit do Jónského moře!

kavárna s výhledem na město Zakynthos

Patron ostrova odpočívá v katedrále

Ačkoliv je město Zakynthos moderní, nachází se v něm spousta budov postavených v klasickém stylu. A zároveň několik pamětihodností, jež přečkaly zmíněné zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy stupnice. Například pravoslavná katedrála sv. Dionýsa z roku 1948.

pravoslavná katedrála sv. Dionýsa

V nádherném interiéru jsou uloženy ostatky patrona ostrova. Zvonice, tyčící se několik metrů od kostela, symbolizuje město Zakynthos. Lépe řečeno – je jeho dominantou.

katedrála sv. Dionýsa a zvonice

Náměstí svatého Marka (Platia Agiou Markou) zaujme takřka dokonalými replikami původních domů z benátského období. Jeho součástí je jediný katolický kostel na ostrově, postavený na místě impozantního chrámu sv. Marka. Ten vznikl na začátku 16. století, ale přírodní katastrofa ho – stejně jako okolní stavby – srovnala se zemí. Poblíž nechybí ani kavárna a stylová restaurace, odkud se lze kochat pohledem na atraktivní architekturu.

katolický kostel sv. Marka

Solomosovo náměstí poznáte podle soch

Když budete procházet město Zakynthos, neminete Solomosovo náměstí. Je největší ve městě a je orientované směrem k moři. Stojí na něm radnice, muzeum se sbírkami ikon a soch z postbyzantského období, kulturní centrum a městská knihovna. Na volném prostranství spatříte dvě výrazné sochy.

socha básníka Dionysia Solomose

První ztělesňuje zdejšího rodáka, slavného básníka Dionysia Solomose, autora textu řecké hymny. Druhá, Doxa, je uměleckým ztvárněním slávy.

socha Doxa

Pozoruhodný je rovněž kostel sv. Nikolase z roku 1561. Tato jednolodní bazilika, postavená z kamene, stejně jako nedaleká budova Národní banky ustála zemětřesení. Prvním knězem v tomto svatostánku byl prý sám Dionýsos, později prohlášený svatým. Jeho kněžský oděv opatrují v kostele dodnes.

kostel sv. Nikolase

Město Zakynthos ukrývá i malou pláž

Jen pár metrů odsud začíná přístav a přístavní promenáda (ulice Lomvardou) s kavárnami, restauracemi a obchůdky. Když se ze Solomosova náměstí vydáte na opačnou stranu, po chvíli dojdete k malé městské pláži. Ta je kamenitá se strmějším vstupem do vody, nechybí ani dlážděná část s několika dřevěnými lehátky a slunečníky, které si lze pronajmout. Většina turistů se však jen krátce osvěží v moři a po chvíli vyráží obdivovat město Zakynthos a jeho malebná zákoutí.

letecký pohled na město Zakynthos a zejména na Solomosovo náměstí

Mahdia

Mahdia: Proslulé tuniské město, na které navazuje oblíbené letovisko

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Dolmades

Mohlo by vás zajímat

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

Cestovka BS - 8. dil

Cestovka b.s. | 8. díl

Zajímá vás co obnáší pozice sales director v cestovní kanceláři a jak vypadá její pracovní den? Poslechněte si nový díl podcastu Cestovka b.s. s Nicole Okonkwo Gattuso. Share Tweet Email

Číst více

cestovatel Richie a kovový Kryštof Kolumbus v parku svaté Kateřiny ve městě Funchal na ostrově Madeira

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (2. část)

Ostrov věčného jara, Zelená perla Atlantiku či Květináč Evropy – tyto přezdívky má portugalský ostrov Madeira, ležící v Atlantském oceánu, 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Nejčastěji sem míří milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo pobyt ve wellness centru lze kombinovat […]

Číst více