Filerimos: Pahorek na ostrově Rhodos ukrývá klášter i antické ruiny

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Chcete dovolenou na řeckém ostrově Rhodos spojit se zajímavým výletem? Máme pro vás nevšední tip! Přibližně 12 km od hlavního města, 6 km od letoviska Ialyssos – Ixia a 18 km od Faliraki je vzdálen Filerimos. Na tomto 267 metrů vysokém kopci stojí stejnojmenný klášter, obklopený borovými a cypřišovými háji.

Původně se vrch jmenoval Achaia. Název Filerimos dostal ve 13. století, kdy se zde usadil samotářský mnich, jenž z Jeruzaléma na Rhodos přinesl vzácnou ikonu Panny Marie. Doslovný překlad názvu znamená Přítel samoty. Místo je i v současnosti velice klidné, davy lidí zde zpravidla nepotkáte ani v hlavní sezóně.

letecký pohled na Filerimos

Křížová cesta vede k rozhledně

Pahorek byl obýván již ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. V 5. století před Kristem na něm vyrostlo antické město Ialyssos, jedno ze tří nejdůležitějších center ostrova. Když bylo v roce 408 př. n. l. založeno město Rhodos, přišla tato lokalita o své významné postavení. Město Ialyssos (neboli Ialysos či Ialisos) bylo opakovaně přestavováno, ve finále z něj nezbylo takřka nic.

Filerimos

Klášter Filerimos založili kolem 13. století poustevníci. V 15. století pahorek považovali za posvátné místo johanitů, členů církevního rytířského řádu svatého Jana. Klášter opevnili a postavili nový chrám, kam přemístili svatou ikonu. Zůstala zde až do roku 1523, pak ji odvezli do Francie. Za turecké nadvlády byl klášter zničen, ve 20. století ho zrekonstruovali Italové.

interiér kláštera

V té době tady vybudovali křížovou cestu, směřující od kláštera k pobřeží. Je lemovaná cypřiši a 14 zastaveními (kamennými oltáři s bronzovými rytinami), zobrazujícími události spojené s ukřižováním Ježíše Krista. Na konci se tyčí 18metrový betonový kříž, sloužící jako rozhledna.

obří kříž slouží jako rozhledna

V kostele se odehrávají svatby a křty

Už samotná jízda autem nebo autobusem na pahorek Filerimos je zajímavá. Čtyřkilometrová silnice je plná serpentin a vede borovým lesem. Po každé zatáčce se nabízejí krásné výhledy na severní část ostrova Rhodos a Egejské moře. Necelé dva kilometry před cílem projedete kolem pravoslavného kostelíka proroka Eliáše.

pravoslavný kostel proroka Eliáše

Prohlídka začíná u parkoviště. Nejdříve se podíváte na západní stranu, kde se nacházejí poměrně rozsáhlé oplocené vykopávky. Poté stanete před zmíněným johanitským kostelem, v němž se dodnes konají svatby a křty.

kaple kláštera Filerimos

Před ním leží ruiny chrámu bohyně Athény Polias, pocházejícího z přelomu 3. a 2. století před Kristem. Vedle kostela stojí křtitelnice ve tvaru kříže. Je pozůstatkem trojlodní baziliky, jež byla v 5. a 6. století vybudována z antického stavebního materiálu nad jižní částí Athénina chrámu.

ruiny chrámu bohyně Athény Polias

Vlevo od kostela – směrem k parkovišti – lze uvnitř areálu, kde se pyšně promenádují pávi, vidět do svahu zapuštěnou kapli sv. Jiří s poměrně dobře zachovanými freskami z 15. století.

Filerimos láká i na bylinný likér

Rozlehlé nádvoří kláštera Filerimos obklopují budovy, v nichž kdysi bydleli mniši. Ve stinném ambitu spatříte mozaikové obrazy svatých.

ambit kláštera Filerimos

Vydáte-li se jednou ze dvou cest, vedoucích za klášterem, směrem na sever, dojdete ke zříceninám hradu. Odsud je nádherný výhled na pobřeží. Těsně pod náhorní plošinou se na skalní terase jižního svahu nalézá dórská kašna. Poblíž objevili pohřebiště z 8. století.

Vstupné do areálu činí 6 eur pro dospělou osobu, 3 eura pro seniory, zatímco děti a mládež do 18 let (včetně studentů) mají vstup zdarma. Křížovou cestu lze projít bezplatně. V letní sezóně je otevřeno od 8:00 do 20:00. Před opuštěním pahorku Filerimos si v kiosku u parkoviště můžete koupit Sete Erbe, tradiční likér vyrobený ze sedmi bylin.

pávi v zahradě na pahorku Filerimos


Agios Stefanos: Pláž na ostrově Kos skýtá výhled na ostrůvek Kastri

Love Lake Dubai: Jezera lásky jsou nejromantičtějším místem v Dubaji

Mohlo by vás zajímat

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Vaadhoo

Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi? Share […]

Číst více

Karolína Jurčová

Karolína Jurčová – Kréta

Share Tweet Email

Číst více