Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

DestinaceŘeckoKorfuTipy na výlety

Dovolená na Korfu může obnášet mnohem více než jen relaxaci v hotelu, na nejbližší pláži a v okolních kavárnách a barech. Za návštěvu stojí neoklasicistní zámeček Achilleion, ruiny byzantského hradu Angelokastro či poloostrov Kanoni s výhledem na klášter Vlacherna a ostrůvek Pontikonisi. Nebo lze zavítat na úžasná, ryze přírodní místa a strávit tam třeba i celý den. Jedním z nich je dvojitá pláž Porto Timoni.

Rozprostírá se na severozápadě ostrova a je složitě přístupná. Dobrodruzi se mohou těšit na nevšední výlet, spojený s pěší turistikou, koupáním, opalováním a obdivováním nádherných scenérií.

dvojitá pláž Porto Timoni na ostrově Korfu

Okouzlující místo láká hlavně sportovce

Nejbližší vesnicí je Afionas, ležící vysoko v kopcích. V této vísce s tradiční řeckou atmosférou se dá skvěle občerstvit – v taverně nebo kavárně s výhledem na pobřeží a moře. A samozřejmě si tady můžete koupit občerstvení, které na pláži Porto Timoni neseženete.

Autem se až k moři nedostanete, musíte ho nechat na parkovišti na okraji vesnice. Odtamtud vede k Porto Timoni úzká pěšina určená výhradně fyzicky zdatným chodcům. Doporučujeme vyrazit v teniskách nebo v jiné pevné obuvi, žabky nejsou ideální. Stezka je poměrně strmá, občas je nezbytné překonat skalnaté vrcholky.

Měří necelý kilometr, zvládnete ji za 20 minut. Přibližně 200 metrů před cílem narazíte na vyhlídku, odkud si pláž Porto Timoni prohlédnete z výšky a pořídíte úchvatné fotografie.

Existuje ještě jeden způsob, jak se dostat na pláž Porto Timoni. Ten ocení zejména osoby se sníženými pohybovými schopnostmi. Stačí si pronajmout loďku na nedaleké pláži Agios Georgios, v části Pagon, případně si objednat taxi člun.

malebná zátoka na ostrově Korfu

Obě pláže se liší povrchem i barvou moře

Pláž Porto Timoni je dobře ukrytá v okolní přírodě a řadí se mezi tzv. dvojité pláže. To znamená, že ji Jónské moře omývá ze dvou stran. Jedná se o úzký pruh pobřeží, uprostřed porostlý dřevinami a z každé strany se nořící do jiné zátoky.

Ve skutečnosti jde o dvě odlišné pláže – jedna je spíše oblázková, druhá písčitá. Každá zátoka má navíc jinou teplotu a barvu vody. Větší se oficiálně říká Pirate Beach a té menší Porto Timoni. Pokud se zeptáte místních, možná vás zmatou. Menší pláži přezdívají Limni. Nemá význam to řešit – z jedné pláže na druhou přejdete bosou nohou během několika sekund…

Obě části pobřeží i jejich okolí jsou neorganizované, tudíž tu nenajdete bary, sprchy, toalety ani půjčovnu lehátek a slunečníků. Vše potřebné si přineste s sebou – zejména jídlo a pití. Místní obyvatelé a slušní turisté odsud odnášejí vlastní odpadky, které vyhodí až ve vesnici. Popeláři sem totiž nejezdí, nemají jak.

řecký ostrov Korfu

Porto Timoni spojuje pevninu s poloostrovem

Přímo z pláže Porto Timoni můžete přejít na malý poloostrov Akra Arilla. Na něm spatříte panenskou přírodu, v jejímž středu je ukrytý kostelík Agios Stylianos, vybudovaný ve skále. O kousek dál leží asi 50 metrů dlouhá písčitá pláž.

Vypravíte-li se na pláž Porto Timoni pěšky, cestou zpět vás čeká náročnější výšlap. Je vhodné vyjít ještě za světla, aby vás nezastihla tma. V opačném případě je nutné jít pomalu, opatrně a svítit si baterkou nebo mobilem. Pojedete-li loďkou nebo taxi člunem, uvidíte dechberoucí západ slunce.

Pirate Beach a Porto Timoni

Šopský salát

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna

Sv. Konstantin a Helena

Mohlo by vás zajímat

pevnost svatého Mikuláše v přístavu Mandraki

Fotoreportáž: Večerní procházka po historickém městě Rhodos

Řecký ostrov Rhodos Češi milují. Je vzdálen pouhé tři hodiny letu, koupat a opalovat se tam dá od května až do začátku listopadu. Kromě řady atraktivních pláží můžete navštívit spoustu památek, přírodních lokalit a také stejnojmenné hlavní město. Nejvíce to v něm žije ve večerních hodinách, kdy vznikla i naše fotoreportáž. Samozřejmě jsme se soustředili […]

Číst více

Národní park Ras Mohamed aneb nejlepší potápění v Egyptě

Nejlepší potápění v Egyptě: Ras Mohamed v Sharm El Sheikh

Jste milovníci potápění nebo byste ho třeba jen rádi vyzkoušeli? Pojeďte s CK Blue Style do Egypta a navštivte národní park Ras Mohamed, která nabízí to nejlepší potápění v Egyptě a možná i na celém světě! Share Tweet Email

Číst více

Čínský horoskop na rok 2024 aneb Rok dřevěného Draka

Čínský horoskop na rok 2024 aneb Rok dřevěného Draka

Zajímá vás astrologie? Podle té čínské je novorozenec ovlivněn znamením, ascendentem, elementem a nábojem (pólem), které v daný moment vládnou. Znamení se střídají v lednu či únoru podle toho, kdy začíná nový čínský rok. Pokaždé se to děje za novoluní. V sobotu 10. února 2024 startuje Rok dřevěného Draka, který potrvá až do úterý 28. […]

Číst více