Mahdia: Proslulé tuniské město, na které navazuje oblíbené letovisko

DestinaceTunisko pevninaTuniskoTipy na výlety

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si během uplynulých dvou desítek let zamilovala spousta Čechů. A co takhle tuniská pevnina? Pokud jste tam dosud nebyli a tím pádem nemáte svoji oblíbenou lokalitu, můžete si vybrat hned z několika přímořských letovisek. Jedním z nich je Mahdia, ležící na severovýchodě této africké země.

Mahdia je především město, které se rozprostírá v místech, kde kdysi stávalo římské město Aphrodisium, později zvané Africa. Severně od centra se nachází oblíbené stejnojmenné letovisko, respektive turistická oblast s komfortními hotely a písčitými plážemi, kde lze strávit pohodovou – jarní, letní či podzimní – dovolenou.

venkovní bazény v hotelu Primasol El Mehdi

Zdejší pláže nadchnou většinu dovolenkářů

Letovisko Mahdia bývá často označováno jako „oblast krásných pláží“. Jsou písčité, prostorné, s pozvolným vstupem do Středozemního moře. Tuto kombinaci ocení zejména rodiny s malými dětmi, senioři, neplavci a osoby s omezenými pohybovými schopnostmi.

letovisko Mahdia

Zdejší hotely jsou obvykle čtyřhvězdičkové nebo pětihvězdičkové a mají vlastní pláž s lehátky a slunečníky, barem, sprchami a toaletami. Krásně je tady nejen během letních prázdnin, ale zpravidla už od května až do října. Turisté se sem jezdí ohřát rovněž během listopadu, kdy hojně navštěvují vnitřní bazény a wellness centra.

letovisko Mahdia

Po pláži se můžete projet na velbloudovi, k dispozici jsou taktéž vodní sporty a atrakce. Jestliže vás tyto záležitosti lákají, zajisté si z pestré nabídky vyberete.

vodní atrakce v letovisku Mahdia

V areálu hotelu většinou nechybí několik restaurací, kavárna, vnitřní i venkovní bary, nákupní galerie, směnárna, fitness, wellness, kadeřnictví, bazény, skluzavky, hřiště, tenisové kurty, minigolf a dětské hřiště.

krytý bazén v hotelu Primasol El Mehdi

A samozřejmě Wi-Fi zdarma, což je pro řadu lidí velmi důležité. Co se týče stravování – platí režim all inclusive, tudíž mají klienti zajištěn v podstatě celodenní dostatek jídla a pití, včetně alkoholických nápojů.

venkovní restaurace v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour v letovisku Mahdia

Lze si zajít i na speciální večeři

Kdo má rád kvalitní čaj nebo kávu a rád si zakouří vodní dýmku, může zajít do hotelového shisha baru.

Shisha bar v hotelu Caribbean World Mahdia

Hotelové komplexy mají zpravidla jednu či více à la carte restaurací. Je nezbytné se do nich – na rozdíl od té hlavní – objednat předem, ideálně prostřednictvím hotelové recepce. Obvykle je večeře v každé à la carte restauraci jednou za pobyt zdarma, záleží však na hotelových pravidlech.

restaurace v hotelu El Mouradi Mahdia

Pokoje jsou vkusně zařízené, najdete v nich vše podstatné, aniž byste „zakopávali“ o přebytečné dekorace a kusy nábytku. Nechybí ani klimatizace a minilednička. Ta je denně doplňovaná nápoji. Hotelový personál pravidelně uklízí a mění ručníky.

pokoj v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Jestliže si vyberete pokoj s výhledem na moře, posezení na balkonu nebude mít jedinou chybu.

posezení na balkonu v hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Navíc pořídíte nádherné fotografie. Nezvěčnit parádní výhled, jako je třeba tento, by byla věčná škoda.

bazény a zahrada hotelu Iberostar Selection Royal El Mansour

Ani děti se nebudou nudit

Velké hotely mají i dětské kluby. Rodiče tam mohou na několik hodin denně svěřit svoje ratolesti, aby si mezitím mohli odpočinout nebo se nerušeně věnovat nejrůznějším volnočasovým aktivitám.

dětský klub v hotelu Caribbean World Mahdia

V noci lze zajít na hotelovou diskotéku a tak trochu si „vyhodit z kopýtka“. Od toho je přece dovolená!

hotelová diskotéka

Rodiny s dětmi nebo s pubescenty nejspíš dají přednost hotelu s aquaparkem, nebo alespoň s několika skluzavkami.

čtyřhvězdičkový hotel Lti Mahdia Beach Aquapark v Tunisku

Ve městě spatříte památky i rybáře

Centrum města Mahdia je od hotelových rezortů vzdáleno cca 2 až 7 km. To znamená, že z těch bližších se tam dá dojít pěšky v rámci procházky. Ze vzdálenějších hotelů lze využít taxi, které je levné a spolehlivé.

tuniské město Mahdia

Do starého města se vstupuje mohutnou branou Skifa Kahla z 10. století. Španělé ji v 16. století pobořili, hned po jejich odchodu v roce 1554 ji obnovili Osmané. Velká mešita pochází z roku 916, přestavěli ji v letech 1961–65.

mešita ve městě Mahdia

Město Mahdia, v němž nechybí ani starý přístav pro rybáře, proslavil nález potopené řecké lodi se spoustou uměleckých předmětů z prvního století před naším letopočtem. V současnosti jsou uloženy v muzeu Bardo v hlavním městě Tunis.

ruiny starověkého opevnění z dob Fátimovců

Koncem 16. století byla obnovena i pevnost Borj el-Kebir, jež střežila mys a přilehlé pobřeží. Mezi ní a mysem Africa s majákem a ruinami starověkého opevnění z dob Fátimovců leží námořní hřbitov s bílými náhrobky.

pevnost Borj el Kebir a námořní hřbitov

Ve městě Mahdia narazíte na obchody a stánky, ve většině se smlouvá, v ostatních jsou fixní ceny. Nakoupíte tady zejména řemeslné výrobky z kůže nebo dřeva, bižuterii, keramiku, olivový olej a přírodní kosmetiku. Během procházky patrně neminete zajímavou památku, jíž je mauzoleum politika a právníka Tahara Sfara.

mauzoleum politika a právníka Tahara Sfara

Dimcay

Piknik na řece Dimcay zpestří vaši dovolenou v turecké Alanyi

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Město Zakynthos

Mohlo by vás zajímat

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

Vyrazte za potápěním do průzračných vod Malediv!

Potápění na Maledivách: Vyrazte za podmořským světem do ráje!

Maledivy jsou známé jako exotický ráj, a to zejména díky své poklidné atmosféře, dechberoucím plážím a zářivě modrému moři. Zažít tu však můžete mnohem víc než jen pohodový odpočinek. Zažijte nezapomenutelné zážitky během potápění na Maledivách a objevte neskutečné bohatství zdejších vod! Share Tweet Email

Číst více

Dune du Pyla

Dune du Pyla: Nejvyšší duna v Evropě dělá vědcům vrásky

Ve francouzské Akvitánii si můžete připadat jako na Sahaře. Právě tady – na pobřeží Atlantiku, poblíž zálivu Arcachon, zhruba 60 km jižně od vinařské metropole Bordeaux – narazíte na množství písečných dun, které zabírají plochu desítek kilometrů čtverečních. Share Tweet Email

Číst více