Agios Stefanos: Pláž na ostrově Kos skýtá výhled na ostrůvek Kastri

DestinaceŘeckoKos

Chystáte se do letoviska Kefalos na řeckém ostrově Kos? Hotelová pláž je fajn, ale můžete se vypravit také na 3 km vzdálenou pláž Agios Stefanos se značně mystickou atmosférou. Tu zde pocítíte díky ruinám starověké baziliky a dalších budov. Navíc se přímo z této pláže na jihozápadním pobřeží Kosu můžete kochat pohledem na ostrůvek Kastri s modro-bílým kostelem Agios Nikolaos.

Přijet sem samozřejmě můžete i z ostatních letovisek. Mastichari je od pláže Agios Stefanos vzdálené 20 km, Kardamena rovněž 20 km, Marmari 25 km, Lambi 38 km, Psalidi 41 km a Agios Fokas 45 km.

pláž Agios Stefanos a ostrůvek Kastri

Děti se mohou brouzdat v moři

Písčito-oblázková pláž Agios Stefanos je vhodná i pro děti a neplavce, poněvadž vstup do Egejského moře je velmi pozvolný. Návštěvníci si mohou pronajmout lehátka a slunečníky, občerstvit se v tavernách a malých kavárnách. Ti, kteří přijedou autem, ocení parkoviště v těsné blízkosti pláže.

Agios Stefanos na řeckém ostrově Kos

Hned vedle pláže se nalézají pozůstatky raně křesťanské baziliky Agios Stefanos (sv. Štěpána). Podle ní byla pláž pojmenovaná. Zajímavostí je, že archeologické naleziště kolem svatostánku zasahuje až do moře. Při potápění nebo šnorchlování tedy spatříte zbytky zatopených starobylých budov.

ruiny raně křesťanské baziliky a dalších staveb

Agios Stefanos svádí ke šnorchlování

Hlavním poznávacím znamením pláže Agios Stefanos je však zmíněný ostrůvek Kastri. Jeho dominantou je zajímavě tvarovaná skalní formace, z dálky připomínající ruiny hradu. Není divu, že jde o jednu z nejčastěji fotografovaných lokalit v této části Řecka.

Ostrůvek Kastri doslova svádí k prozkoumání. A vlastně proč ne – od pláže je vzdálený pouhých 150 metrů. Lze tam doplavat s tím, že přibližně třetina trasy se dá bez problémů ujít po mořském dně. Nebo si pronajmete člun či skútr a doplujete až k ostrůvku, který vzápětí probádáte. Při té příležitosti si můžete zazvonit na zvon u kapličky. Jestliže vás baví šnorchování, okolí zdejších útesů je pro tuto aktivitu jako stvořené. Dovolená na Kosu vás prostě bude bavit!

pohled na pláž Agios Stefanos směrem od archeologického naleziště

řecká pláž Matala

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

Filerimos: Pahorek na ostrově Rhodos ukrývá klášter i antické ruiny

Mohlo by vás zajímat

8 zážitků, které udělají z Bulharska vaši nezapomenutelnou dovolenou

8 zážitků, které udělají z Bulharska vaši nezapomenutelnou dovolenou

Chystáte se do Bulharska na dovolenou a říkáte si, co všechno může tato destinace nabídnout? Máme pro vás hned osm zážitků, díky kterým budete na svůj pobyt u Černého moře ještě dlouho vzpomínat. Kouzlo této balkánské země totiž nenajdete v hotelových resortech, ale naopak za jejich branami. Odškrtněte si všechny body z našeho seznamu a užijte si […]

Číst více

Experti na cestách: 56. díl

Experti na cestách: 56. díl

Blue Style Experti na cestách představili další oblíbenou destinaci, město Bodrum v Turecku, jehož historické části připomínají starověké Řecko. Co tato oblast nabízí, řekla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Kam rád jezdí na dovolenou, prozradil herec ze seriálu Metoda Markovič: Hojer Václav Neužil. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]

Číst více