Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku Polibek dvou moří. To proto, že ji z jedné strany omývá Středozemní a z druhé strany Egejské moře. Během přílivu je dokonce zatopená.

Jestliže vás kitesurfing a windsurfing neláká, můžete se alespoň projít a vykoupat. Na Prasonisi se dostanete autobusem, který několikrát denně vyjíždí z hlavního města Rhodos a končí právě tady. Staví v řadě dalších letovisek a stejnou cestou se vrací zpátky. Další variantou je pronajaté auto, které necháte na bezplatném parkovišti.

Polibek dvou moří

Můžete si zaplatit instruktora

Autobusová doprava na ostrově Rhodos je spolehlivá. Spoj však může na zastávku přijet o několik minut dříve, nebo naopak později. Jízdenka z města Rhodos až k 90 km vzdálené pláži Prasonisi stojí necelých 11 eur. Z jiných letovisek je to výrazně blíž – z Faliraki 78 km, z Lindosu 50 km, z Kalathosu 47 km, z Lardosu 42 km, z Kiotari 32 km a z Gennadi 28 km. Dáte-li přednost autu, dorazíte sem po hlavní cestě, vedoucí z města Rhodos po východním pobřeží. Před městečkem Katavia odbočíte vlevo a po 9 km dojedete do cíle.

Na dvojité pláži Prasonisi většinou fouká silný vítr. Vybavení pro vodní sporty si tu můžete zapůjčit, doplňky lze i zakoupit. Za poplatek je k dispozici také instruktor. Jsou zde rovněž taverny, obchod s potravinami a krám se suvenýry. V západní části Prasonisi se tvoří větší vlny, východní část je klidná. Koupat se dá pouze na okrajích pláže, několik metrů od břehu už se prohánějí milovníci windsurfingu a kitesurfingu.

windsurfing a kitesurfing na Prasonisi

Ostrůvek Prasonisi ukrývá nejen maják

Během odlivu a při nižší hladině moře je pláž Prasonisi poměrně široká. Lze po ní suchou nohou dojít na stejnojmenný ostrůvek. Na něm najdete malou pláž s názvem SuBe Beach a na opačné straně ještě jednu, také miniaturní.

malá pláž na ostrůvku Prasonisi

Dominantou takřka pustého ostrůvku Prasonisi („zelený ostrov“) je maják, tyčící se na jihozápadě. Dojdete k němu přibližně za dvacet minut. Okolí majáku skýtá parádní výhled na skály a moře, v dáli zahlédnete ostrov Karpathos.

maják na ostrůvku Prasonisi

Výlet na Prasonisi lze spojit s poznáváním zajímavých míst v okolí. Když 2,5 km před pláží odbočíte doleva, během šesti minut přijedete k nádherné pláži s názvem My Secret Beach. Anebo když těsně před Prasonisi zahnete doprava, po 650 metrech narazíte na parkoviště. Kousek od něj se rozkládají ruiny prastaré osady Vroulia. Uvidíte tu pozůstatky raně křesťanského kostela ze 6. století. Dostanete se sem i pěšky v případě, že na Prasonisi přijedete autobusem. A ještě něco – cestou na pláž nejspíš budete míjet planinu s malými pyramidami postavenými z kamenů…

kamenné pyramidy v Řecku

Potami

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

Zářijová dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Potami

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Poletíte s CK Blue Style na řecký ostrov Samos? Dovolená strávená v hotelovém areálu a jeho blízkém okolí bude samozřejmě fajn, ale proč se během pobytu nevydat na výlet? Možností je vícero, stačí otevřít informační obálku, kterou dostanete po příletu, a následně se dohodnout s česky hovořícím delegátem. Na řadu míst se můžete vypravit sami […]

Číst více

Ideální destinace pro rodinnou dovolenou

Rodinná dovolená: Ideální destinace, kde si užijí mladí i staří

Láká vás rodinná dovolená? Máme pro vás hned několik tipů na vysněné destinace, kde zažijete odpočinek i zábavu a vrátíte se s hromadou společných zážitků! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená s přáteli, partnerkou či partnerem

Dovolená s přáteli, partnerkou či partnerem? Vyzkoušejte hotely pouze pro dospělé!

Co jsou „hotely pouze pro dospělé“ a kde je najdete? Jaké výhody má dovolená v takovém typu hotelu? To vše vám prozradíme v tomto článku! Share Tweet Email

Číst více