Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

Zajímavosti

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co se velikosti týče.

Název Predjama odkazuje na jedinečnou polohu tohoto hradu. Pred znamená před a jama znamená jeskyně, takže se jedná o „hrad před jeskyní“. Místní jeskynní komplex, obydlený již v paleolitu, je druhým nejrozsáhlejším ve Slovinsku (to sousedí mj. s Itálií). Prozkoumáno z něj dosud bylo jen 14 kilometrů.

schody vedoucí do jeskyně

Na rok se ho zmocnil loupežník

První zmínka o původně gotickém hradu Predjama Castle, který byl po druhé světové válce znárodněn a poté už zůstal ve vlastnictví státu, pochází z roku 1274. Unikátní poloha mu zajistila téměř dokonalou obranyschopnost. Přesto ho v 15. století dobyl loupežný rytíř Erasmus Jamský. Následovalo obléhání hradu, nařízené císařem Fridrichem III. Habsburským. Erasmus úspěšně odolával přibližně rok. Pomohl mu v tom systém tajných tunelů ve skále, jimiž do hradu přinášel zásoby.

Nakonec Erasma zradil jeden z jeho mužů. Loupežný rytíř zemřel na toaletě ve chvíli, kdy ji vojsko zasáhlo dělovou koulí. Erasmův nevšední skon inspiroval spisovatele George R. R. Martina, který Predjama Castle navštívil. Autor knižní předlohy seriálu Hra o trůny nechal následně jednu ze svých postav zahynout na toaletě.

vyhlídka u hradu Predjama

Pohodu skýtala pouze ložnice

Fotogenický Predjama Castle spatříte až ve chvíli, kdy stanete přímo před ním. Objevíte ho na konci údolí, kde se pod 123 metrů vysokou skálu noří potok Lokva. Hrad má sice strategickou polohu, avšak kvůli chladu a vlhkosti byl takřka neobyvatelný. Krbem disponovala jenom ložnice, nejkomfortnější ze všech místností. Areál přitom tvoří dvě části.

jedna z místností v hradu Predjama

Vnější část hradu je situována v tzv. předjeskynní oblasti, druhá je vytesána do skály. Tyto dva objekty jsou odděleny jakousi kulisou, za níž se nachází hradní dvůr. Neminete ani muzeum s rozsáhlou expozicí. Mimochodem – v roce 1570 prošel Predjamski grad rozsáhlou renesanční přestavbou. Mimo jiné i proto, že ho v roce 1511 poničilo zemětřesení.

největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V okolí hradu Predjama jsou další jeskyně

Jeskyně za hradem není přístupná v rámci klasických turistických prohlídek, od května do září ji však lze – v malých skupinách – prozkoumat se specializovaným vybavením a průvodcem. V zimě jeskynní komplex obývají netopýři, tudíž je pro návštěvníky uzavřený.

vchod do jeskyně

Predjamski grad se nalézá 10 km severozápadně od města Postojna, u kterého se rozprostírají slavné Postojnské jeskyně (Postojnska jama neboli Postojna Cave). Ty jsou dalším významným turistickým lákadlem Slovinska. Návštěvu obou míst lze spojit, a to v rámci jedné vstupenky, jež vyjde na 37,40 eura, v přepočtu na cca 900 Kč. A když už se budete vyskytovat v těchto končinách, můžete se vydat i do nedalekých Skočjanských jeskyní…

Postojnské jeskyně neboli Postojnska jama neboli Postojna Cave

filmy o cestování

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

Nejbezpečnější destinace 2024: Kanada, Švýcarsko a Norsko

Kanada je Nejbezpečnější destinace 2024 (jezero Emerald)

Mohlo by vás zajímat

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více

Sv. Konstantin a Helena

Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna

Šopský salát nejspíš dobře znáte. Jeho recept vznikl kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se v současnosti jmenuje Sv. Konstantin a Helena. To se pyšní nejen komfortními hotely a písčitými plážemi, ale také téměř ideální polohou. Rozprostírá se pouhých 6 km od města Varna a 18 km od mezinárodního letiště. Čím je toto městečko zajímavé a […]

Číst více

Kapverdská morna

Kapverdská morna: Smutná muzika z ostrovů plných úsměvů

Kapverdská morna vypráví příběh jednoho národa. V jejích teskných melodiích se odráží pocity celých generací odloučených od domova, jejich smutku, utrpení a zároveň neutuchající naděje Kapverďanů, že jednou opět uvidí svou rodnou zem. Pro tento stesk po vlasti mají dokonce slovo – sodade. Share Tweet Email

Číst více