Fotoreportáž: Pláž Egremni na ostrově Lefkada připomíná Karibik

LefkadaDestinaceŘecko

Egremni Beach je nejkrásnější pláž na řeckém ostrově Lefkada, ležícím v Jónském moři. Je složitě přístupná, ale nenavštívit ji během letní dovolené by byl obrovský hřích. Na délku měří 2,5 km, na šířku mezi 20 až 50 metry. Lemují ji strmé vápencové útesy, rozprostírá se na jihozápadě. Pokud netrpíte omezenou pohyblivostí či strachem z výšek a zároveň máte dobrou fyzičku, můžete se sem dostat dopravním prostředkem a následně pěšky po dlouhém schodišti. Komfortnější variantou je lodní výlet, který vám na požádání zajistí delegát CK Blue Style.

Pakliže jste na pláži Egremni dosud nebyli, možná vás navnadí naše fotoreportáž. Pořídili jsme ji v polovině června roku 2022. Prohlédněte si neretušované snímky a přečtěte si několik zajímavých informací, které se vám nejspíš budou hodit.

Výlet zahrnuje nejen Egremni

Když si pronajmete auto, z letoviska Nidri se k parkovacím místům nad pláží Egremni dostanete přibližně za hodinu, z letoviska Agios Nikitas to trvá cca 45 minut. Pak se ale připravte na středně náročnou procházku. Ujít více než kilometr po cestě není až tak vyčerpávající. Dramatičtější je schodiště, jež tvoří 420 schodů a po němž musíte poctivě sestoupat na pláž. Tam to ještě ujde, ale podstatně namáhavější je návrat k autu. Odměnou je nádherné panorama, pohled dolů však může některé jedince děsit. Snad vás potěší informace, že na vrcholu útesu narazíte na menší restauraci, prodejnu nápojů a také na obchůdek se suvenýry.

přístupové schodiště

Autem se k pláži Egremni dopravují především místní. Většina turistů volí celodenní lodní výlet, který začíná v přístavu letoviska Nidri neboli Nydri. Během něj si důkladně prohlédnete nejen pobřeží ostrova Lefkada, ale také zavítáte na nedalekou Kefalonii, konkrétně do přístavního městečka Fiskardo. První větší, přibližně hodinová zastávka je právě na pláži Egremni. Na ní se můžete koupat a opalovat, stánky s občerstvením, sprchy ani WC tam však nejsou. Všude, kam se podíváte, spatříte jen a pouze nádhernou přírodu.

výletní loď Kontogiorgis Cruises řecké společnosti Eptanisos Cruises

Moře je tu málokdy klidné

Takto vypadá jižní okraj pláže Egremni. U něj vás vysadí výletní loď a následně se na necelou hodinu vzdálí na širé moře, konkrétně jen několik desítek metrů od břehu… V této části se zdržuje nejvíc turistů, ale když popojdete alespoň 100 metrů směrem na sever, užijete si klid a pohodu. Povrch pláže tvoří světlý písek, na většině míst pokrytý drobnými bílými kamínky a oblázky.

jižní okraj pláže Paralia Egremni

V jednom místě z vody vyčnívají tyto kameny, které jsou náramně fotogenické. Zatímco na opačné (východní) straně ostrova Lefkada je moře zcela klidné a nikterak zásadně nevybočuje z evropských standardů, tady si budete připadat jako v Karibiku. Úžasné barvy vás nadchnou od první chvíle. Jen byste měli vědět, že se zde tvoří menší až středně velké vlny. To platí pro téměř celé západní pobřeží.

tohle je řecký Karibik

I nudisté si zde přijdou na své…

Zmíněné schodiště se nalézá v druhé polovině pláže Egremni. Cesta k němu – z jižního konce – zabere asi tak 15 minut. Půjdete-li ještě dál, dorazíte na severní konec (viz úvodní fotografie), kde je obvykle téměř liduprázdno. V těchto končinách narazíte maximálně na hrstku lidí, většinou bez plavek. Jestliže se sem vypravíte během hodinové přestávky, vraťte se včas zpátky. Pláž Egremni je hodně dlouhá a chůze po ní je namáhavá. Loď na vás nepočká i z toho důvodu, že její personál opakovaně vyzývá pasažéry, aby se příliš nevzdalovali od místa, kde je vysadí.

nejkrásnější pláž řeckého ostrova Lefkada

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Pokud vyloženě netoužíte prožít na Egremni celý den, nebo alespoň několik hodin, vydejte se na ni v rámci lodního výletu. Poznáte nejen Egremni, ale také další skvostnou pláž Porto Katsiki. Vykoupete se na ostrově Ithaka, dáte si drink a nakoupíte suvenýry na Kefalonii, prohlédnete si ostrůvky Skorpios, Meganisi či Madouri. Na lodi bude k dispozici občerstvení, které na ryze přírodních plážích bez servisu neseženete, dále toalety a pitná voda. Zajímavostí je, že Egremni Beach (někdy také Egremnoi, Gremni či Paralia Egkremni) je nyní krásnější než v roce 2015. Zemětřesení tehdy zničilo příjezdovou cestu a schodiště. Poškodilo i samotnou pláž, již zavalily obří balvany, utržené ze srázu. Během zimy moře odplavilo zeminu i nánosy a objevila se nová Egremni, podle mnohých pamětníků atraktivnější než dřív. Začátkem roku 2021 místní zprovoznili nové schodiště, díky kterému se sem lidé opět dostanou směrem od – taktéž nové – silnice.

cestovatel Richie na pláži Egremni Beach na ostrově Lefkada

vesnička Oia na řeckém ostrově Santorini

Oia: Vesnička na ostrově Santorini nadchne výhledy i architekturou

10 důvodů, proč milujete Dubaj

Mohlo by vás zajímat

Platnost pasu

Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz! Share Tweet Email

Číst více

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu […]

Číst více

Tsabou Beach

Tsabou Beach: Malebná oblázková pláž na řeckém ostrově Samos

Čeká vás dovolená na řeckém ostrově Samos? Pokud chcete poznat i jiná místa než jen okolí vašeho hotelu, máme pro vás zajímavý tip. Na severním pobřeží, pouhých 5 km od oblíbeného letoviska Kokkari, se rozprostírá přibližně 200 metrů dlouhá pláž – Tsabou Beach. Je malebná, poměrně klidná, pokrytá oblázky. Nechybí bar ani dostatek lehátek a […]

Číst více