Dovolená na Kapverdách: Zipline Cabo Verde aneb adrenalin na ostrově Sal

DestinaceSalKapverdy

Kapverdy jsou známé jako ráj pro milovníky vodních sportů, zažít se tu však dá i jiný adrenalin, než prohánět se po vlnách. Vítr okolo uší vám ale bude svištět tak jako tak, protože řeč je o místním lanovém skluzu Zipline Cabo Verde.

Sal není mezi ostrovy rozhodně žádný velikán, i přes to každoročně láká mnoho turistů, zejména milovníky vodních sportů a ty, co chtějí aspoň během dovolené žít podle místního motta „no stress“. Najdete tu slunečné počasí po celý rok, zlatavé dokonalé pláže, průzračně modré vody Atlantiku, několik přírodních zajímavostí a usměvavé obyvatele, kteří mají na všechno dost času. Rozhodně je tedy o co stát. Ale tím náš výčet nekončí!

Ačkoliv je kapverdský ostrov Sal poměrně plochý, nejvyšší vrchol ostrova má 408 metrů, patří k místním oblíbeným atrakcím zipline neboli lanový skluz. Na jihovýchodě se totiž tyčí 103 metrů vysoká a poměrně rozlehlá hora Serra Negra sopečného původu, na které na vás čeká asi nejadrenalinovější aktivita Kapverd. 

Stačí se domluvit s delegátem

Chcete se na dovolené trochu odvázat a prožít něco nezapomenutelného? Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a můžete vyrazit na výlet na Zipline Cabo Verde. Cestu na atrakci i z ní vám zajistíme terénním autem se řidičem a asistentem. Na výlet si určitě nezapomeňte pevnou obuv, bude se vám totiž hodit.

Bezpečnost především

Z auta vystoupíte u sportovního klubu, který Zip Line Cabo Verde provozuje. Z informační cedule můžete zjistit, že zahájení provozu lanového skluzu se zúčastnil dokonce Dr. Olavo Correia, tehdejší místopředseda vlády a ministr financi Kapverdské republiky.

Než se vydáte za dobrodružstvím, čeká vás nejprve krátké školení v angličtině, abyste byli na celý zážitek řádně připraveni a věděli, jak to bude probíhat. Poté se spolu s instruktory vydáte vzhůru do kopce na začátek ziplinové trasy na vrcholu Serra Negra. Po cestě, která trvá maximálně 20 minut, na vás čeká i pěkná vyhlídka. 

Teprve na vrcholu se vám však otevře ten správný rozhled a navíc tu dostanete zdarma nealkoholický nápoj. Zdejší zajímavostí je kromě lanového skluzu i obří lavička v barvách vlajky Kapverdské republiky.

Proleťte se více jak 100 km/h

Pokud si troufnete, čeká vás více jak minutová jízda na laně nataženém vysoko nad zemí. Trasa je dlouhá 1040 metrů a můžete během ní dosáhnout rychlosti i přes 100 kilometrů za hodinu. Tomu říkáme vzrušující zážitek!

Instruktor vám pomůže navléknout lezecký úvazek i nasadit helmu a zahákne vás na lano. Ani o své osobní věci nemusíte mít strach, ty si totiž uložíte do zapůjčeného batohu. A pak už vzhůru dolů! Opravdu se není čeho bát, proto určitě nezavírejte oči a kochejte se výhledem do kraje.

Po příjezdu vám asistenti opět pomohou –⁠ sundáte si postroj i helmu a vrátíte si do kapes osobní věci. Pokud lanový skluz absolvujete s rodinou či přáteli, počkáte až budete opět všichni. Emocím se pravděpodobně nevyhnete a společně tak můžete sdílet pocity z adrenalinového zážitku. Až to z vás trochu opadne, vydáte se terénním vozem zpět k hotelu.

Celý výlet trvá přibližně dvě až tři hodiny a odvezete si z něj mnoho různorodých zážitků a vzpomínek, ať už vzrušujících nebo úsměvných jako třeba tady náš kolega a dobrodruh.

A pokud se vám zipline opravdu líbil, neváhejte se vypravit za dalším –⁠ například do emirátu Ras Al Khaimah na horu Jebel Jais v pohoří Al Hadžar.

Foto: Jakub Kutra a Pavel Raus

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

Dovolená na Sardinii

Mohlo by vás zajímat

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 48. díl

Experti na cestách: 48. díl

V novém speciálu Expertů na cestách vás moderátorka Rebecca Diatilová provede po prosluněných Kapverdách –⁠ vezme vás na vyhřáté pláže, za šnorchlováním i na dobrodružný výlet v buginách. Lucie Pašková, šéfdelegátka CK Blue Style na ostrově Sal, se podělí o to, čím tento úchvatný ostrov okouzluje své návštěvníky, a její kolegyně Lucie Andrýsková prozradí, jaké […]

Číst více

Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Kapverdské ostrovy jsou známé svými krásnými prosluněnými plážemi s jemným pískem a azurově modrým mořem. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Sal nabízející dokonalé podmínky pro vodní sporty, ale také zázemí pro odpočinek ve skvěle zařízených hotelových komplexech a řadu zajímavých míst, kam se můžete vypravit na výlet. Co vidět na Salu si řekneme v následujícím článku. […]

Číst více