Ayia Napa: Věhlasné letovisko na Kypru se zavděčí každému

KyprJižní Kypr

Ostrov Kypr se pyšní jednou z nejdelších letních sezón v Evropě a navíc pravidelně figuruje na předních příčkách žebříčku Nejčistší voda ke koupání na území Evropské unie. Vzhledem k tomu, že severní část ostrova tvoří de facto stát Severní Kypr uznávaný pouze Tureckem, pod stoprocentní záštitou EU je v současnosti pouze jižní Kypr, respektive Kyperská republika. Jestliže se v této destinaci rozhodnete strávit dovolenou, můžete si vybrat z několika letovisek. K těm nejznámějším a nejoblíbenějším jednoznačně patří Ayia Napa (neboli Agia Napa) na východě.

Najdete zde vše, na co si vzpomenete. Skvělé hotely, parádní pláže včetně Nissi Beach (na úvodním snímku), restaurace, mezinárodní fastfoody, bary, diskotéky, rockový klub, spoustu nákupních možností, muzea, památky, lunapark, dětské hřiště, park se skulpturami, přístav a podobně. Nabídka zájezdů je dostatečně pestrá, turistům jsou k dispozici česky hovořící delegáti.

město Ayia Napa

Stačí naskočit do autobusu

Původně se v těchto končinách „krčila“ klidná rybářská vesnička, která se postupem času změnila v tepající město s přímořským letoviskem. Oblast Ayia Napa je poměrně rozlehlá, některé hotely se nalézají dál od centra, jiné stojí v docházkové vzdálenosti. Přepravovat se tu můžete autobusem, pronajatým autem nebo taxíkem.

dovolená na jižním Kypru

Zejména rodiny s dětmi volí hotelové komplexy s konceptem all inclusive. Jedinci, kteří touží cestovat po ostrově a mají v plánu se často stravovat v restauracích, se spokojí s levnějším a menším hotelem s omezeným stravovacím režimem. Kvalita většiny ubytovacích zařízení je velmi dobrá.

hotely v letovisku Ayia Napa

Hotelové pláže jsou hezky upravené, dovolenkáře tu čeká skvělý servis. Nechybějí palmy, okrasné stromy a keře a další zeleň. Klienti pětihvězdičkových hotelů mají lehátka a slunečníky k dispozici zdarma.

hotelová pláž v letovisku Ayia Napa

Ve městě vás pravděpodobně zaujme tato fontána. O kousek dál stojí nepřehlédnutelná skulptura s velkým nápisem I love Ayia Napa.

fontána ve městě Ayia Napa

Zábavní park Parko Paliatso Luna Park se zavděčí rodinám s dětmi i teenagerům. V blízkosti atrakcí nechybějí stánky s občerstvením.

Parko Paliatso Luna Park

Pobřeží zdobí spousta jeskyň

Dva kilometry na východ od centra stojí řecký pravoslavný kostel Agios Epiphanios, zasvěcený kyperskému biskupovi Epifanovi ze Salaminy.

kostel Agios Epiphanios

Když se z centra města Ayia Napa vydáte na jihovýchod, po šesti kilometrech narazíte na Sea Caves (Mořské jeskyně). V této lokalitě pořídíte úchvatné fotografie, a to nejen při západu slunce.

Sea Caves v oblasti Ayia Napa

Kdo říkal, že musíte celou dovolenou prožít na hotelové pláži? Tady jste v Evropě, nemusíte se bát cestovat. Ve východní části oblasti Ayia Napa se rozprostírá skvostná pláž Konnos. Nedaleko se nachází Kyklopova jeskyně (Cyclops Cave), kterou můžete prozkoumat.

pláž Konnos Beach

Okouzlí vás Most milenců?

Skalní oblouk Azurové oko, který byl ozdobou maltského ostrůvku Gozo, se rozpadl v roce 2017. Podobné přírodní útvary však můžete obdivovat také v oblasti Ayia Napa na Kypru. Jedním z nich je Bridge of Lovers (Most milenců), vzdálený dva kilometry od centra.

Bridge of Lovers neboli Most milenců

Známý a poměrně fotogenický je taktéž Kamara Tou Koraka (Vraní oblouk) u národního parku Cabo Greco.

Kamara Tou Koraka neboli Vraní oblouk

Jeho návštěvu lze spojit s procházkou po malém poloostrově Cape Greco, který začíná jen několik set metrů od Vraního oblouku. Komu se nechce chodit, může se posadit na lavičku a kochat se pohledem na Středozemní moře.

poloostrov Cape Greco

Experti na cestách: 26. díl

Experti na cestách: 26. díl

Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov

4 důvody proč strávit dovolenou na Kypru

Mohlo by vás zajímat

Acquacotta

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce. Share […]

Číst více

Vaadhoo

Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi? Share […]

Číst více

Phad Thai

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

Máte rádi thajskou kuchyni, anebo ji zatím moc neznáte? Teď je ten správný čas vyzkoušet – a zároveň jimi okouzlit kamarády a rodinu – vynikající nudle Phad Thai. S velkou pravděpodobností zachutnají každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Přinášíme vám originální recept z thajské kuchyně. Share Tweet Email

Číst více