Omán

Perla Arábie

Omán | Základní informace

Omán, či plným názvem Sultanát Omán, leží v jihovýchodní části Arabského poloostrova. Tato země disponuje úplně vším, co od své dovolené očekáváte. Úchvatné přírodní scenérie přímo vyzývají její návštěvníky k prožití aktivní dovolené. Můžete se zde potápět, šnorchlovat, užít si treky do hor a odpoledne se jít odměnit za svou námahu do některého z moderních a skvěle vybavených obchodních center, případně na tradiční arabská tržiště (souky), která najdete v každém ománském městečku. Určitě nezapomeňte smlouvat, bez toho by totiž váš ománský zážitek nebyl kompletní!

Za víkend je v Ománu považován pátek a sobota. Je dobré to mít na paměti kvůli návštěvám některých památek či turistických atrakcí. Například Velká mešita sultána Kábúse v Muscatu je v pátek pro veřejnost uzavřena.

Ománské pobřeží je dlouhé více než 1 700 km a je velmi rozmanité. Tvoří ho liduprázdné laguny, skalnaté útesy i široké pláže. Severní břehy omývají vody Ománského zálivu, jihovýchodní část pobřeží pro změnu Arabského moře. To je bohaté na delfíny, želvy, velryby a také na korálové útesy.

Země nabízí perfektní klima po celý rok, teploty vzduchu se pohybují okolo 30 °C. Na dovolenou sem lze tedy vyrazit kdykoliv! Obyvatelé Ománu jsou nesmírně přátelští. Na každém kroku vás budou provázet jejich úsměvy a upřímný zájem o přátelskou konverzaci s vámi. Milovníci komfortu pak ocení kvalitní a luxusní hotelové rezorty vystavěné přímo na bělostných plážích.

V tomto čarokrásném koutě Arábie si zkrátka každý přijde na své!

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Salála (Salalah)

Salála je největším a nejvýznamnějším městem gubernie Dhofar, známého též pod přezdívkou „Země kadidla“. Toto stále se rozvíjející pobřežní město se postupem času stalo populární turistickou destinací. Velkou měrou se na tom podílel jev zvaný „charíf“ – monzun, který způsobuje, že zejména v porovnání s ostatními oblastmi v okolí Ománského zálivu, kde teploty v létě běžně dosahují i 50 °C, zde v letních měsících panuje příjemná teplota a spadnou i nějaké srážky. Charíf trvá od června do poloviny září a během tohoto období se celá oblast rozzáří pro Arábii netypickou zelení všude rašící vegetace. V tomto období se také koná Salalský charíf festival, v rámci kterého si mohou jeho návštěvníci užít různé slavnosti oslavující místní kulturu, výstavy a rozličný program pro celou rodinu.

Salála bývala nejoblíbenějším městem sultána Kabúse bin Saida, který se zde narodil a strávil velkou část svého dětství. I poté, co se stal panovníkem, zde trávil čas mnohem raději než v hlavním městě Muscat. Její okolí nabízí krásnou přírodu, k níž patří samozřejmě i dokonalá plážová pohoda.

Taqah

Hlavním lákadlem Taquahu je pevnost postavená v 19. století, která sloužila jako administrativní centrum oblasti až do roku 1984. Poté, co přešla pod správu ománského ministerstva pro kulturní dědictví, byla zrekonstruována a získala funkci muzea. V rámci jeho expozice můžete obdivovat historické zbraně, šperky, nábytek a obrazy – dokonce tak, jak byly v pevnosti uskladněny, když byla ještě používána. Představuje fascinující okénko do historie regionu, a jeho autenticita jistě potěší každého zvídavého návštěvníka.

Maskat (Muscat)

Maskat, v současnosti hlavní město Ománu, byl vystavěn na tisíce let staré obchodní stezce, která od nepaměti představovala obchodní spojnici mezi prastarými mezopotámskými říšemi a Persií. Vklíněný mezi svahy pobřežního pohoří Al Hadžar (Hajar), současný Maskat je domovem stovek mešit, paláců, pevností, muzejí a dalších památek, a to jak z období islámského, tak i z 16.-17. století, kdy se Maskat a jeho okolí nacházeli pod portugalskou koloniální nadvládou.

Krasová propast Bimá

Tato propast, místními též nazývaná Hawijat Nadžm (Padající hvězda), se nachází zhruba 100 km na východ od Maskatu. Jak už překlad jejího názvu napovídá, místní věří, že byla vytvořena „padající hvězdou“. Geologové však tvrdí, že za jejím vznikem stojí přirozené erozivní jevy. Je jen na vás, komu se rozhodnete věřit!

Bahla

Největší pevnost v Ománu se nachází v provincii Al Dachlíja na místě, které bylo obýváno již v předislámských dobách. Současná pevnost byla vystavěna pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století, dnešní podoby pak nabyla po skončení nutných oprav v 19. století. V roce 1987 byla přidána na Seznam kulturního dědictví UNESCO a zejména v posledních letech se ománská vláda pokouší o zachování této významné památky pro nynější i příští generace.

Wádí aš-Šáb

Wádí aš-Šáb je jedním z nejpopulárnějších míst celého Ománu, jehož přírodní krásy si jezdí každoročně užívat tisíce lidí jak místních, tak i ze zbytku světa. Jedná se o úzký kaňon s jezírky s křišťálově čistou vodou a jeskyní, ve které je ukrytý vodopád.

Birkat al Mauz

V překladu Birkat al Mauz znamená „Banánová kotlina“ a jedná se o typickou ománskou vesnici, jejíž stará část je vystavěna ještě tradičním způsobem – tedy z hliněných nepálených cihel a palmových listů.

Pevnost Džabrín

Tato pevnost bývá často nazývána hradem, a podle nás právem. Na své okolí totiž shlíží z poměrně velké výšky a působí vskutku majestátním dojmem. I v případě, že máte pocit, že jste pevností v Ománu viděli už dost, návštěvu této monumentální stavby byste si v žádném případě neměli nechat ujít!

Rub al-Chálí – „Pustá končina“

Čtvrtá největší písečná poušť na světě, která se rozkládá na území Saúdské Arábie, Ománu a SAE. Poušť má rozlohu 650 000 km², což je pro představu více, než by dala dohromady spojená území Nizozemska, Belgie a Francie. Chcete-li zažít Rub al-Chálí na vlastní kůži, poptejte se na výlet do ní u svého delegáta.

Misfat al-Abriyeen

Další z malebných pro Omán typických tradičních vesniček. Tato je vystavěná na svahu rozkládajícím se mezi kaňonem a oázou. Obdivovat zde můžete několik původních domů, důmyslnou konstrukci zavlažovacího kanálu a vskutku nádherný výhled z místa nad vesnicí, kde stojí dnes již ruina portugalské strážní věže.

Velbloudi, velblouďátka!

Speciální prostor si zaslouží místní velbloudi. Ty potkáte v Ománu doslova na každém kroku, a protože jsou zvyklí na lidi a jejich pozornost, můžete si je beze strachu natočit, vyfotit se s nimi a vůbec si užívat blízkost těchto sympatických exotických tvorů.

TIPY NA DÁRKY

Omán je opravdu exotickou destinací, se kterou má v našich končinách málokdo osobní zkušenost. Byla by tedy škoda nepřivézt si z této orientální země nějaký ten suvenýr nebo dárek – pro sebe nebo pro své blízké. Výrobky ze stříbra, neodmyslitelné kadidlo, tradiční šperky a chandžary (ománské dýky), hliněné hrnce na vaření, či jiné ručně vyráběné předměty, které odrážejí jedinečnost ománského kulturního dědictví a jeho bohaté historie – to jsou jen některé ze suvernýrů, kterými si můžete v budoucnu usnadnit vzpomínání na své ománské dobrodružství. Aby byl váš zážitek z nákupu kompletní, doporučujeme nakupovat na tradičním trhu zvaném „souk“. Ten najdete v každém větším ománském městečku.

GASTRONOMIE

Příběh ománského lidu je nerozlučitelně spjatý s mořem – nejen díky štědré nabídce mořských plodů, které jim odpradávna přinášelo na stůl, ale především díky obchodním cestám, které Omán propojovaly se zbytkem starověkého světa. Dávno před objevením ropy byli Ománci námořníci, rybáři, farmáři datlových palem a kočovní beduíni. Jejich strava byla založena na trvanlivých surovinách, díky kterým mohli přežít hubené roky. V horších časech tvořily základ jejich jídelníčku sušené datle a velbloudí mléko. V lepších časech pak na jejich stolech objevila rýže dochucovaná exotickým kořením ze vzdálenějších koutů Asie. Tradičně se jedlo s rodinou a přáteli – z velkých hrnců si každý nabíral rukou, bez použití příborů. Tato tradice se drží v Ománu dodnes.