Chystáte se do Řecka? Ať už budete trávit dovolenou na pevnině či na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Santorini, Lefkada, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na tradičním předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.
Tzatziki je populární taktéž v Turecku, servírují ho rovněž některé restaurace v České republice. Pochází však z Řecka, kde zkrátka a dobře chutná nejlépe!
Recept si hravě zapamatujete
A co vlastně tuto hustou omáčku tvoří? Tzatziki se připravuje z bílého řeckého jogurtu (podobného zakysané smetaně), kopru, okurek, česneku, olivového oleje, soli a pepře. Příležitostně se do pokrmu přidává máta, petržel a citrónová šťáva.
Jestliže rádi vaříte, pak vás patrně bude zajímat recept. Postup je jednoduchý, zvládne ho téměř každý! Pravý řecký jogurt smícháme v misce s najemno nastrouhanými okurkami. Poté směs decentně dochutíme ostatními přísadami (kopr nejdříve nasekáme a česnek prolisujeme), následně promícháme a necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme ozdobit mátou, petrželkou či pažitkou…
Tzatziki vám postavu nezničí
Chcete-li, aby tzatziki chutnalo co nejlépe, nudličky z okurek zbavte přebytečné vody ještě předtím, než je smícháte s jogurtem. K tomu vám ideálně poslouží papírové ubrousky nebo neparfémované papírové kapesníčky.
Pokud neseženete originální řecký jogurt, lze smíchat co nejkvalitnější bílý český jogurt s tvarohem. Poměr je třeba odhadnout tak, aby výsledek nebyl příliš hustý, ale ani řídký.
Omáčka tzatziki se skvěle hodí ke grilovanému masu, bramborovým hranolkám nebo nakrájené zelenině (například k mrkvi, celeru, chřestu, kedlubně, paprice či ředkvičkám). Zavděčí se tedy gurmánům i jedincům, kteří si úzkostlivě hlídají kalorie…