„Všichni jsou už v Mexiku… Buenos Dias, já taky jdu…,“ zpívá Michal Tučný v jednom ze svých největších hitů. Chystáte se do Mexika i vy? Pokud ano, nejspíš vás zajímá, na čem si tam pochutnáte. Mezi mexická národní jídla se řadí například Chiles en Nogada. Kromě toho, že je tento pokrm velmi chutný, je náramně fotogenický a na pohled snadno zapamatovatelný. Bílá smetanová omáčka pokrývající hlavní část jídla je totiž posypána červenými semeny z granátových jablek. Vzniká tak jedinečný barevný kontrast. Ten je klíčovým poznávacím znamením této speciality.
Pokrm Chiles en Nogada pochází ze spolkového státu Puebla. Pro jeho obyvatele je symbolem hrdosti, úzce totiž souvisí s nezávislostí Mexika. Poprvé si na něm oficiálně pochutnal budoucí mexický císař Agustín de Iturbide, když přijel do města Puebla krátce po podepsání Córdobské smlouvy (1821), respektive záhy poté, co skončila Mexická válka za nezávislost.
Picadillo pojme ledacos
A co všechno tedy mexická specialita Chiles en Nogada obsahuje? Základem je poblano – jemná, 7 až 15 cm dlouhá chilli paprička pěstovaná ve státě Puebla v Mexiku. Je plněná směsí picadillo, připravenou z mletého hovězího masa, mandlí, oříšků, rozinek, jablek panochera, sladkých hrušek pera de leche a broskví criollo. To vše je vařené v rajčatové omáčce vyrobené z rozmixovaných rajčat, česneku a cibule. Kuchaři ji obvykle ochucují solí, pepřem, hřebíčkem a skořicí. Někdy se přidává také tykev, hrášek či jiné ingredience. Nebo se může k hovězímu masu přimíchat vepřové. Recept na picadillo je značně variabilní…
Plněné papričky poblano jsou přelity ořechovou smetanovou omáčkou zvanou nogada. Následně ji kuchař posype semeny z granátových jablek a najemno nasekanou petrželkou. Nogadu tvoří mléko, šlehačka, čerstvý sýr, sherry a vlašské ořechy kultivaru Castilla. Ty mohou v některých případech doplnit, nebo dokonce zcela nahradit pekanové ořechy.
Chiles en Nogada evokuje vlajku
Tradiční sezóna pro výrobu a konzumaci Chiles en Nogada ve středním Mexiku začíná v srpnu a vrcholí v polovině září. Tehdy se na trzích prodávají granátová jablka a konají se národní slavnosti nezávislosti. Barevné složení jídla – zelené papriky a petržel, bílá omáčka a červené granátové jablko – umocňuje vlastenecké cítění, poněvadž se jedná o hlavní barvy mexické vlajky.