Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Divoké hory, kilometry písčitých i oblázkových pláží a bohatá historie – to jsou hlavní důvody, proč jsem si zamilovala italský ostrov Sardinie. Samozřejmě musím hned na úvod vyzdvihnout také výbornou gastronomii a krátkou dobu letu. Vůbec se nedivím tomu, že se této destinaci přezdívá Karibik Středomoří. Letní dovolená na Sardinii je úžasný zážitek, na který budete dlouho nadšeně vzpomínat! Skvělé je i to, že se jedná o součást Evropské unie, tudíž můžete telefonovat a používat mobilní data v rámci svého tarifu.

Vyrábí se tu skvělý sýr

Zaujalo mě, že vnitrozemí ostrova je zcela odlišné od jeho pobřeží. Přibližně 80 procent rozlohy zabírají hory, život v těchto oblastech je mnohem tradičnější než v okolí pláží. Narazila jsem tam na pastýře a stáda ovcí, byla to opravdu nevšední podívaná.

Dozvěděla jsem se, že právě na Sardinii produkují většinu typického italského ovčího sýra pecorino romano. Mimochodem – nejvyšší hora se jmenuje Punta La Marmora a měří 1 834 metrů.

Nuragy jsou zahaleny tajemnem

Zajímá mě dávná historie a tajemno, takže jsem se rozhodla vyrazit na Sardinii i z tohoto důvodu. Dochovala se tam totiž spousta prehistorických památek. Jedni z prvních obyvatel ostrova se jmenovali Nuragové. Památkou na ně jsou tzv. nuragy, kamenné stavby tvaru komolých kuželů. Začaly se stavět někdy kolem roku 1800 před naším letopočtem.

Fascinuje mě, že nikdo nedokáže s jistotou určit, odkud stavitelé nuragů na Sardinii přišli a jak žili. Ani to, k čemu nuragy sloužily. Nejznámější nuragská lokalita Su Nuraxi u obce Barumini je dokonce zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Doporučuji vám vyrazit tam na výlet!

Kromě nuragů Sardinie ukrývá přibližně tisícovku tzv. domus de janas. Jsou to umělé pohřební jeskyně a další pohřební a kultovní památky, megalitické obří hroby a prehistorické svatyně. Zkrátka a dobře – historie ostrova je pozoruhodná, vyloženě mě uchvátila.

Nadchlo mě nejen Smaragdové pobřeží

Nemohla jsem si nevšimnout, že atmosféra ostrova je značně specifická. A stejně tak mentalita obyvatel. Díky odloučenosti od pevniny si Sardové uchovali mnohé ze svého lidového umění včetně řemesel. A také svůj osobitý jazyk a určitou rezervovanost oproti ostatním Italům. Pokud ale proniknete do jejich duše, poznáte, jak vřelí umějí být.

Během dovolené ráda poznávám i jiné pláže než jen tu hotelovou. A musím říct, že na Sardinii je docela dost těch, které určitě stojí za návštěvu. Mezi nejhezčí pláže v Evropě patří ty, které se rozkládají v blízkosti městečka Castidias.

Nádherné je také Smaragdové pobřeží (Costa Smeralda), rozkládající se mezi přístavy Porto Rotondo a Porto Cervo. Hodně mě zaujaly i pláže v letoviscích Arbatax, Bari Sardo, Muravera nebo Villasimius.

V Cagliari najdete všechno

Za nákupy, památkami a posezením v kavárně ráda jezdím do hlavního města Cagliari na jihu ostrova. Až tam budete, učitě se pokochejte pohledem na středověkou citadelu sv. Michala, katedrálu sv. Marie a sv. Cecilie, římský amfiteátr a Sloní věž. Fotogenické úzké uličky, útulné kavárny a skvělé tratorie objevíte ve čtvrti Marina. A jak jsem zjistila, v noci to nejvíc žije na náměstí Piazza Yenne!

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Bosa

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři a navíc turisticky atraktivní, i když v návštěvnosti nad cizinci, pro které je to trochu z ruky, vedou Italové. Proto, že díky žhavému jižnímu slunci zde kvete snad úplně všechno, se jí často přezdívá ostrov barev. To se týká ale i moře. Podobně zbarvené nikde jinde v […]

Číst více

Jídlo v SAE

Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

Vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) se blíží a vy mimo jiné přemýšlíte nad tím, jaké speciality tam ochutnáte? V tom případě vám usnadníme situaci a krátce vám představíme tamější gastronomii. Vzhledem k tomu, že v této zemi žije a pracuje spousta přistěhovalců, zdomácněla tam celá řada pokrmů pocházejících nejen ze sousedních států. Jaké […]

Číst více

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více