Dovolená v Itálii: Nejkrásnější pláže Sardinie

SardinieDestinaceItálie

Italský ostrov Sardinie je právem nazývaný „perlou Středomoří“ a patří mezi vyhledávané dovolenkové ráje. Svým návštěvníkům nabízí vše od nádherné divoké přírody přes okouzlující pláže po zajímavé historické památky. Objevte ty nejkrásnější pláže Sardinie společně s námi!

Členité pobřeží ostrova Sardinie má přes 2000 kilometrů a najdete zde jak světově proslulé pláže, tak malé skryté romantické zátoky. Barvy písku přecházejí od zářivě bílé po dokonale zlatou, moře je průzračně čisté a láká jak ke koupání, tak k vodním sportům. Za zmínku jistě stojí i dechberoucí výhledy ze zdejších útesů nebo návštěva pobřežních jeskyní.

Kdo Sardinii navštívil, jistě potvrdí, že se zde nacházejí desítky dokonalých pláží a řada z nich je dokonce oceněná Modrou vlajkou. Některé svým bílým pískem a azurovou vodou připomínají Karibik či jiné exotické destinace, jiné jsou divoké a obehnané vysokými skalami. 

Záliv Orosei

Jedním z nejkrásnějších koutů Sardinie je nepochybně záliv Orosei (Golfo di Orosei). Pobřeží je tu lemováno strmými skalisky pohoří Supramonte a nabízí tak dokonalé přírodní scenérie. Některá místa však mohou být hůře dostupná, na některá z nich se dokonce dostanete jen poměrně náročnou pěší túrou nebo lodí.

V malebné krajině mezi ostrými útesy a křišťálovým mořem na vás čekají tajemné jeskyně, zajímavé skalní útvary a samozřejmě i okouzlující pláže. Většina z nich, samozřejmě až na pár vyjímek v hlavní sezóně, navíc zatím není poznamenána masovým turismem.

Cala Goloritze

Jednou z oblíbených pláží zálivu Orosei je Cala Goloritze, která se často umisťuje v žebříčcích nejhezčích pláží Itálie. A není divu, nabízí totiž dokonalou podívanou tvořenou bělostnými oblázky a zářivě modrou vodou. Jedná se tak o skvělou lokalitu pro šnorchlování i odpočinek na vyhřátých kamíncích.

Pláži dominuje asi 150 metrů vysoký vrchol, díky kterému se místo stává cílem nejen milovníků moře, ale rovněž sportovních horolezců. Na své si zde samozřejmě přijdou i fotografové, protože už cestou na pláž se dočkají nádherných výhledů.

Cala Goloritze je zkrátka jedinečným místem. I proto byla oblast roku 1995 uznána jako národní přírodní památka a zapsána na Seznam přírodního dědictví UNESCO.

Cala Luna

Dalším plážovým klenotem ukrytým mezi skalisky v zálivu Orosei je Cala Luna (Měsíční zátoka). Na této pláži vás přivítá jemný písek vytvářející zajímavý kontrast s okolní zelenající se vegetací. Nedaleko pláže se navíc nachází sladkovodní jezírko, oleandrová alej a několik jeskyní. 

Když se tu ocitnete obklopeni vší tou nádherou, asi není zas takovým překvapením, že díky své kráse si Cala Luna našla cestu na stříbrné plátno, a to hned několikrát! Tato popularita však způsobuje rovněž to, že i přes horší dostupnost je na pláži během hlavní sezóny poměrně plno.

Turistický zájem má však rovněž své výhody. Díky němu totiž na pláži naleznete aspoň nějaké zázemí. Občerstvit se můžete v malém bistru a návštěvu si lze také zpestřit třeba půjčením kajaku nebo šlapadla. Pláž je navíc vhodná i pro rodiny s dětmi, protože voda je tu poměrně mělká.

Cala Mariolu

Perlou Oroseiského zálivu je také pláž Cala Mariolu nacházející se na úpatí 500 metrů vysokého útesu. Vápencová skaliska ji obklopují ze všech stran a několik z nich vybíhá dokonce do moře, kde tvoří malé narůžovělé ostrůvky.

Turisté i Sardiňané sem míří za dokonale bělostným pískem a smaragdově zbarvenou vodou. Vprostřed pláže se je navíc útes, ze kterého mohou odvážlivci skákat rovnou do moře. Oblast je vhodná rovněž ke šnorchlování a za objevení stojí i velké množství místních jeskyní.

Cala Sisine a Cala Briola

Malá divoká pláž Cala Sisine leží mezi útesy zálivu Orosei a láká nejen na suchozemskou krásu, ale i na pestrobarevný podmořský svět. Je zde neuvěřitelný klid, voda je téměř klidná, jen o břeh jemně šplouchají malé vlnky. 

Navíc jen o kousek dál můžete objevit další čarokrásnou zátoku Cala Briola. Zdejší návštěvníci se nemohou nasytit koupání v průzračných vodách a pohledu na působivá skaliska… Divíte se jim? My ne!

Cala Fuili

Pokud máte v oblibě prázdné klidné pláže, ale rádi byste na nějakou lépe dostupnou, vyrazte na Cala Fuli. Pokrývají ji oblázky a leží na konci silnice vedoucí z malebného městečka Gorone, jež také nabízí pěkné, čisté, ale více navštěvované pláže. 

Zátoka Chia

Jedinečná krajina lákající k procházkám a odpočinku na nádherných plážích obklopených rozeklanými skalisky tvoří i zátoku Chia ležící na jihu ostrova. Mezi místní působivé krásy patří narůžovělé písečné duny, sladkovodní jezírka a hejna plameňáků. Jaké pláže byste si tedy v této oblasti rozhodně neměli nechat uniknout?

Chia a Sa Colonia

Jednou z nejvyhledávanějších a nejkrásnějších je pláž Chia, po které se zátoka jmenuje. Nebo je to naopak? Těžko říct. Každopádně sem za odpočinkem i sportovním vyžitím (v podobě například windsurfingu a kitesurfingu) míří řada turistů.

Písek je tu úžasně jemný, voda průzračně čistá a vstup do ní pozvolný. Pod hladinou tu lze navíc spatřit i několik korálových útesů. Podél pláže se táhne les, díky němuž se můžete během dne schovat do stínu a protáhnout si nohy příjemnou procházkou. Třeba zahlédnete i nějakého zástupce zdejší divoké zvěře.

Na pláž Chia navazuje další nesoucí název Sa Colonia. Jedná se také o rušnější, avšak velmi pěknou pláž s turistickým vybavením v podobě barů, lehátek a podobně.

Su Giudeu a Campana Dune

Za zmínku jistě stojí i pláž Su Giudeu. Své návštěvníky láká na fotogenické jezero, písečné duny a nádhernou okolní krajinu provoněnou jalovci. Při troše štěstí lze při procházce po okolí spatřit u některého z jezírek dokonce plameňáky. Také na této pláži najdete základní turistické vybavení. Za malým skalním převisem se pak nachází další pláž –⁠ Campana Dune.

Cala Cipolla

Možná malá, ale zato naprosto okouzlující –⁠ taková je pláž Cala Cipolla. Jemný písek a narůžovělé balvany zde vytvářejí naprosto pohádkovou atmosféru. Navíc je zátoka dobře chráněná před větrem okolními kopci, takže moře je zde klidné a tudíž vhodné i pro méně zkušené plavce. Okolí je tvořeno jalovci i další vegetací, zlatými dunami a skalnatými útvary.

Pláže Pelosa a Pelosetta

Nebe na zemi. I tak by se dala popsat pláž Pelosa nacházející se v zálivu Asinara, dva kilometry od městečka Stintino na severozápadě ostrova. Pro její bělostný sametový písek omývaný nebesky modrými vodami jí bývá často přezdíváno „evropský Karibik“. Kromě toho zde nechybí dostatek zeleně, zajímavé skalní útvary a veškeré turistické vybavení.

Pozvolný vstup do vody, jejíž hladina je příjemně klidná, láká k návštěvě zejména rodiny s dětmi. Ze zátoky je navíc možné podniknout zajímavé výlety na blízké ostrůvky Piana a Asinara. Spokojeni zde budou i zájemci o šnorchlování a potápění.

Celou kouzelnou atmosféru pak dotváří starobylá strážní věž Torre della Pelosa z 16. století stojící na jednom z přilehlých ostrůvků, na který se lze přebrodit či doplavat z nedaleké pláže Pelosetta.

Poetto

Za zmínku nepochybně stojí i pláž Poetto, jež se nachází v Cagliari, největším městě ostrova Sardinie. Táhne se do dálky několika kilometrů a její povrch tvoří světlý písek. V okolí se nachází dostatek zeleně a na pláži najdete veškeré turistické vybavení. Jen těžko vám zde bude něco scházet.

Moře je tu příjemně vyhřáté a jeho hloubka se pozvolně zvyšuje. Určitě zde nehrozí žádné nebezpečí v podobě proudů nebo ostrých kamenů, takže si zde dovolenou užijí i rodiny s malými dětmi a senioři. Na své si tady rovněž přijdou cestovatelé toužící po odpočinku, sportovním vyžití i zábavě v podobě barů a plážových párty.

Od pobřeží je možné obdivovat pahorek jménem Sella del Diavolo neboli Ďáblovo sedlo. Proč se mu tak říká, pochopíte, až ho spatříte.

Alghero

Další městskou pláží, která stojí za vidění je Alghero nacházející se ve stejnojmenném letovisku v severovýchodní části ostrova. Městečku se někdy pro jeho katalánskou minulost přezdívá „malá Barcelona“. I zde najdete jemný písek, čisté moře s pozvolným vstupem a prvotřídní turistické vybavení. Pobřeží navíc lemuje malebná promenáda lákající k procházce.

Cala Dragunara

Asi 20 kilometrů od letoviska Alghero se nachází pláž Cala Dragunara dokonale vzdálená od ruchů civilizace. Místo je jednoduše jako stvořené pro odpočinek a milovníky přírody. Čekají vás tu ohromující panoramatické pohledy na moře zbarvené úžasnými odstíny modré a malebné útesy. Zázemí pak návštěvníkům poskytuje místní jediná restaurace.

Sardinie je plná nádherných pláží a jistě naleznete i další skvostné zátoky, které vám učarují svou krásou. My jsme se vám rozhodli přiblížil alespoň tyto a doufáme, že se je s námi vypravíte prozkoumat na vlastní oči během vaší dovolené!

Djerba Explore Park

Dovolená v Tunisku: Djerba Explore Park –⁠ zábava pro celou rodinu!

Last Minute zájezdy: Utečte před zimou do teplých krajin

Last Minute zájezdy, aneb utečte před zimou do tepla

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 6. díl

Experti na cestách: 6. díl

Rodina milující poznávání nových míst a kultur. Rodina, která dlouho na jednom místě neposedí. Svým dětem se snaží ukazovat rozmanitost světa a předávat jim svoji „lehkost bytí“. The Fotr, známí influnceři, kteří vám ukáží cestování s dětmi v praxi. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 49. díl

Experti na cestách: 49. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách bude First Minute dovolená. Podle čeho a jak si vybrat dovolenou s předstihem? Co za výhody a slevy lze získat? O to vše se s námi podělí obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Představí nám také novinky roku 2024 a oblíbený moderátor TV Nova Martin Pouva navíc […]

Číst více

Cestovka b.s. | 2. díl

Kapverdy, souostroví v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky, také celoroční destinace s velmi příjemným a stabilním počasím, kde se dle místního hesla „No stress“ skutečně žije. Share Tweet Email

Číst více