Srí Lanka

Zářivý ostrov

Srí Lanka | Základní informace

Tambapanni, Taprobane, Serendib, Ceylon… To všechno jsou jména, která během historie patřila tomuto nádhernému ostrovu v Indickém oceánu. Pod svým současným jménem je znám až od roku 1972, kdy se jeho obyvatelé rozhodli změnou jména definitivně odstřihnout od své koloniální historie. Srí Lanka znamená v sinhálštině „Zářivý ostrov“. Toto jméno si plně zaslouží – její krása opravdu září jako diamant na slunci a každoročně láká návštěvníky z celého světa, aby ji okusili na vlastní kůži.

Kromě nádherné přírody, průzračného oceánu a dokonalých písečných pláží, nabízí Srí Lanka i pohodlí v luxusních letoviscích a vřelou pohostinnost místních obyvatel, která se promítá do kvality služeb a pohostinství jako takového.

Pokud zatoužíte po troše vzrušení, můžete se vydat do divočiny za návštěvou některého ze srílanských národních parků a safari, projít se po turistických trasách vedoucích tou nejkrásnější krajinou, či případně opustit pevnou půdu pod nohama a zažít vodní dobrodružství – ať už na některé z místních řek, nebo rovnou ve vodách Indického oceánu.

Samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na jídlo! To na Srí Lance hraje všemi barvami a chutěmi a jeho exotické vůně si vás zcela jistě získají.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak fakt, že se na tento kouzelný ostrov můžete vypravit celoročně. A ruku na srdce, kdo by nechtěl najít útočiště před nepřívětivým počasím našich chladnějších ročních období právě zde? Na Srí Lanku se vypravila i naše kolegyně Tereza. O jejích zážitcích si můžete přečíst zde.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Kandy

Kandy je po Colombu druhým největším městem na ostrově. Jedná se o jedno z historických hlavních měst Srí Lanky, které ovšem vzniklo až ve 14. století, poté, co nejvýznamější města té doby (Anuradhapura a Polonnaruwa) padla za oběť dobyvatelům z Indie. Díky svému umístění v těžko přístupném horském masivu nebylo Kandy technicky vzato nikdy dobyto – Britové, kteří město okupovali od roku 1815, se do něj dostali jen proto, že je vpustili s vládou tehdejšího krále nespokojení obyvatelé.
Kandy je jedním z nejposvátnějších míst na Srí Lance a je považováno za její kulturní centrum. Protkává ho sítí chrámů a nejen díky nim bylo již v roce 1988 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Za nejznámější se dá určitě označit Chrám Buddhova zubu, ve kterém je uložena jedna z vůbec nejcennějších buddhistických relikvií.

Pinnawala –⁠ sloní sirotčinec

Jedna z nejznámějších atrakcí celé Srí Lanky – to je sloní sirotčinec v Pinnawale. Sloni, se kterými se zde potkáte, pochází z volné přírody, kde však byli nalezeni ve vážném stavu a v Pinnawale dostali druhou šanci na život. Doporučujeme k návštěvě zejména rodinám s dětmi. Nikde jinde na Srí Lance neuvidíte tolik slonů pohromadě!

Národní parky Udawalawe a Yala

Pokud ani po prohlídce Pinnawaly nejste slonů dostatečně nabaženi, určitě doporučujeme návštěvu některého ze srílanských národních parků. Například Udawalawe je zaměřeno právě na slony, ale můžete zde vidět i buvoly, krokodýly nebo pávy. V Yale na vás k tomu všemu čekají ještě leopardi, levharti jeleni indičtí a medvědi pyskatí.

Kitulgala

Malé městečko usazené mezi zalesněnými svahy v oblasti, která je vyhledávána zejména díky řece Kelani a raftingovým možnostem, které poskytuje. Zajímavostí je, že se zde natáčel oskarový film Most přes řeku Kwai z roku 1957.

Nuwara Eliya

Okolí městečka Nuwara Eliya láká na překrásnou členitou krajinu, která je ještě ozvláštněna kaskádovitými čajovými plantážemi. Nachází se zde také četné turistické trasy vedoucí národním parkem Horton plains a povodím tří velkých řek – Mahaweli, Kelani a Walawe.

Dambulla

Největší a zároveň nejlépe zachovalý jeskynní chrámový komplex celé Srí Lanky, jehož vznik se datuje až do 1. století př. n. l. Hlavní část chrámu se nachází v pěti jeskyních, jejichž výzdoba mapuje život Gautamy Buddhy. Dambulla nabízí fascinující exkurzi do srílanské historie a bylo by obrovským cestovatelským hříchem ji nenavštívit.

Sigiriya

Nedaleko Dambully se nachází skalní masiv Sigiriya, v překladu Lví skála. Nad okolní krajinou se tyčí ve výšce 200 metrů a na jejím vrcholku se nachází ruiny prastaré pevnosti. Jedná se o jedno z ikonických míst Srí Lanky, a ačkoliv se výstup na ni řadí k těm náročnějším, určitě byste si její návštěvu neměli nechat ujít. Zejména pro ty, kteří se bojí výšek, však bude představovat určitou výzvu.

Polonnaruwa

Bývalé královské město Polonnaruwa se nachází ve vnitrozemí ostrova. Jeho počátky sahají až do 11. století, kdy bylo hlavním městem stejnojmenného sinhálského království. Lze ho rozdělit na dvě části –⁠ nové město a historickou část, která je od roku 1982 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Anuradhapura

Město Anuradhapura, jehož počátky sahají až do 4. století př. n. l., se nachází ve vnitrozemí ostrova a spolu s městy Polonnaruwa a Kandy tvoří pomyslný kulturní trojúhelník Srí Lanky. Historická část města je jednou z největších archeologických lokalit na světě, není tedy divu, že Anuradhapura je od roku 1982 zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Galle

Město Galle nezaložili Srílančané, ale portugalští kolonizátoři, kteří po epochální plavbě legendárního Vasco da Gamy postupně kolonizovali kromě Srí Lanky i celé indické pobřeží. Vzniklo v roce 1505, avšak již o necelých sto let později padlo do rukou jiných kolonizátorů, tentokrát Holanďanů. Katolické kostely byly nahrazovány protestantskými a městu byl postupně vštěpován holandský ráz. Ten mu zůstal i poté, co Holanďany z ostrova koncem 18. století vyhnali Britové. Ti naštěstí učinili centrem svého obchodu dnešní hlavní město Colombo, takže Galle zůstalo ušetřeno dalších změn a jeho koloniální šarm se tak dochoval až do dnešních dnů. V roce 2004 zasáhlo Srí Lanku ničivé tsunami, které významně poškodilo pobřežní části města. Místní pevnost však zůstala nepoškozena a její hradby navíc zvládly uchránit město před ještě větší pohromou.

Balapitiya a řeka Madu

Městečko Balapitiya se nachází cca 40 km severně od Galle. V něm samotném toho zas tak mnoho k vidění není, avšak můžete se zde nalodit na člun a vydat se na dobrodružnou výpravu po řece Madu. Ta je vyhledávanou přírodní atrakcí, a to nejen díky přibližně 15 malebným ostrůvkům, které během plavby po ní potkáte, ale také pro fascinující mangrovníkové háje, které jsou domovem více než 300 druhů zvěře – od rozličných druhů datlů přes ledňáčky až po děsivé krokodýly číhající v temných vodách na svou nic netušící kořist.

TIPY NA DÁRKY

Srí Lanka je skvostnou zemí plnou vůní čaje a koření. Většina výrobků je vytvářena ručně, a proto je každý z nich originální. Pokud si domů z dovolené chcete přivést nějaký suvenýr nebo dárek pro vaše blízké, budete mít opravdu z čeho vybírat.

GASTRONOMIE

Srílanskou kuchyni, která je poměrně specifická, formovalo mnoho historických, kulturních a dalších faktorů. Vliv na ni měla například arabská, malajská, indická, portugalská, holandská a britská gastronomie. Mezi hlavní suroviny patří různé druhy rýže, zelenina, ovoce (hlavně kokos) a exotického koření. Významnou roli hrají samozřejmě také ryby (tuňák, makrelovec, parmice, pražma atd.) a mořské plody. Většina srílanských pokrmů bývá hodně pálivá, turistům však místní restaurace často připravují méně ostré verze jídel.