Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.
Prorazil už i do Kanady a Austrálie
Limoncello, druhý nejpopulárnější likér v Itálii, se už více než 100 let vyrábí z citronové kůry, lihu a cukru. Například v Kampánii se používá místní odrůda citronů, zvaná limone di Sorrento. Likér má jasně žlutou barvu a vysokou viskozitu.
Hojně se produkuje rovněž na ostrovech Sicílie (tam je známý spíše jako limoncino) a Sardinie a dokonce i na Maltě. Značné oblibě se v posledních letech těší i v jiných částech světa. Limoncello se stále častěji objevuje v nápojových lístcích a v dezertních menu řady restaurací v Kanadě, Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.
Což takhle dát si krémové limoncello?
Například ve Spojených státech se limoncello z 90 procent vyrábí z citronů, které pocházejí z Kalifornie a které se pěstují celoročně. Likér je rovněž oblíbenou přísadou do koktejlů. Dodává totiž silnou citronovou příchuť bez kyselosti nebo hořkosti čisté citronové šťávy.
A jelikož člověk je tvor vynalézavý (a vychytralý), dočkalo se limoncello svých „sourozenců“. Patří mezi ně pistachiocello (s příchutí pistáciových oříšků), meloncello (s příchutí melounu) a fragoncello (s příchutí jahody). Tyto likéry obsahují méně alkoholu, zpravidla 16 procent. Známá je i krémovější verze nazvaná crema di limoncello.
Nejsnadnější recept
Limoncello si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Výsledek se pravděpodobně nevyrovná originálu, ale to neznamená, že bude špatný. K přípravě „české verze“ budete potřebovat kilo bio citronů, 6 deci 80procentního alkoholu, 800 gramů cukru a 8 deci vody.
Z kůry citronů odstraníme hořkou bílou slupku. Pak kůru vložíme do skleněné nádoby, přidáme cukr a alkohol a zalijeme vodou. Dobře promícháme, vršek nádoby zakryjeme alobalem a necháme 14 až 16 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháme.
Poté tekutinu přefiltrujeme do jiné nádoby a necháme ještě týden odstát na stejném místě.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Kalábrie: Vydejte se za kouzlem místních vesniček a měst
Patříte k milovníkům Itálie? Vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style do Kalábrie a poznejte krásu nejen místní panensky čisté přírody, ale také kouzelnou atmosféru zdejších měst a vesniček. Share Tweet Email
Santa Maria: Nejživější letovisko na kapverdském ostrově Sal
Chcete vyrazit na dovolenou „někam trochu dál“, ale zase ne až moc daleko? Zároveň netoužíte po zemi, kde vládne islámské právo? Několik možností tu je! Jednou z nich jsou Kapverdy, samostatný stát zahrnující deset ostrovů v Atlantském oceánu. Hlavní turistickou destinací je ostrov Sal. Let z Prahy na tamější letiště obvykle trvá necelých sedm hodin. Pokud si […]
Rodinná dovolená: Ideální destinace, kde si užijí mladí i staří
Láká vás rodinná dovolená? Máme pro vás hned několik tipů na vysněné destinace, kde zažijete odpočinek i zábavu a vrátíte se s hromadou společných zážitků! Share Tweet Email




