Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.
V Itálii vypadá profiterole jako dortík
Konkrétně jde o zákusek ve tvaru koule z tzv. odpalovaného těsta. To se rovněž používá k přípravě věnečků a větrníků. Plní se většinou krémem, šlehačkou či zmrzlinou, nahoře může být čokoládová poleva, karamel či práškový cukr. Občas jsou součástí profiterole i kousky ovoce, respektive kompotu.
Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème. V minulosti zpravidla nechyběl na svatbách, hojně se konzumoval během vánočních svátků. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.
Recept pro 6 až 8 osob
Při troše štěstí profiterole seženete i v české cukrárně, kavárně nebo hotelové restauraci. Moučník si však můžete ukuchtit i doma, tady je recept! K přípravě těsta na profiterolky potřebujete 120 gramů másla, půl litru vody, špetku soli, 250 gramů hladké mouky a 6 vajec. Náplň vyrobíte z litru mléka, citrónové kůry, 200 gramů cukru krupice, 8 žloutků a 80 gramů hladké mouky. Čokoládovou polevu vytvoříte ze 2 deci smetany a 200 gramů hořké čokolády.
Postup:
V hrnci zahřívejte vodu s máslem, a jakmile začne vřít, osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu.
Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Můžete použít mixér a vyšlehat dohladka.
Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečícím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Poté pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.
Na krém zahřejte mléko s trochou citrónové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem. Vzniklou pěnu šlehejte společně s mlékem.
Potom vyndejte citrónovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte, dokud krém nehoustne.
Nechte jej trochu vychladnout, přendejte do cukrářského sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku.
Kuličky dáte vychladit a mezitím připravte čokoládovou polevu. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Pak polijte kuličky a dejte je znovu chladit. Posléze můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Dovolená v Řecku: 5 důvodů proč navštívit ostrov Samos
Samos je řecký ostrov ležící v Egejském moři na dohled od tureckého pobřeží. Patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy v celém regionu. Vybrat si z řeckých ostrovů jen jeden je však obtížné. Proč by se pravě „Pythagorův ostrov“ měl stát cílem vaší příští dovolené? Share Tweet Email
Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek
Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby […]
Richieho fotoreportáž: Hotel Fiesta Beach 4*+ na ostrově Djerba
Uvažujete o dovolené na největším tuniském ostrově Djerba? Výběr hotelu vám možná usnadní fotoreportáž, kterou pro vás připravil náš cestovatel Richie. Čtyři dny pobýval – společně s několika kolegy – v hotelu Fiesta Beach 4*+, nalézajícím se na severovýchodním pobřeží a vzdáleném zhruba 25 km od letiště. Měl tedy dostatek času na to, aby otestoval […]


