Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Chutě světa

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů!

Chutí se nejvíc podobá kuřeti

V Japonsku je zhruba tisícovka míst, kde si můžete tuhle „delikatesu“ dopřát. Poznáte je na první pohled, nad jejich vchodem jsou umístěné makety fugu.

restaurace s maketou

Maso těchto ryb se servíruje ve tvaru květů nebo jako sašimi, tedy jako tenoučké, takřka průsvitné plátky doplněné zeleninovou oblohou. Namáčejí se do sójové či citrusové omáčky.

Fugu se případně také dusí a griluje s omáčkou terijaki. Smažené ploutvičky se pro změnu podávají s tradiční japonskou pálenkou saké.

fugu na talířu

Kuchání fugu připomíná chirurgickou operaci

Od roku 1958 připravují fugu výhradně kuchaři s licencí. Jde o úspěšné absolventy dvouletých kurzů a věřte, že jich není mnoho. Z adeptů obvykle dokončí kurz sotva třetina, protože stačí i nepatrná chybička v teoretické či praktické části výuky a jsou nekompromisně vyloučeni. Není divu, jde přece o život!

ryby fugu

Kuchaři na fugu používají speciální nůž – fugu hiki, který musí být uložený zvlášť od ostatních nožů i dalšího kuchařského náčiní. Jed tetrodotoxin, na který neexistuje protijed, obsahují hlavně játra, kůže a některé další orgány ryby. K jejich poškození proto nesmí dojít a je třeba je bezpečně likvidovat.

ryba fugu a nůž fugu hiki

Spolehlivě vás zabije i malá kapka

K usmrcení dospělého člověka totiž stačí i kapka jedu o velikosti špendlíkové hlavičky a jed z jediné ryby prý dokáže usmrtit až tři desítky lidí. V porovnání s kyanidem je 1200krát silnější. K prvním příznakům otravy pak patří mravenčení kolem úst, následuje postupné ochrnutí svalstva (může ale dojít i k selhání srdce).

Člověk se v podstatě dusí při plném vědomí a jeho jedinou nadějí je dýchací přístroj, který mu pomáhá, dokud jedovatá látka nepřestane účinkovat.

pokrm z fugu

No, kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud neradi riskujete, dejte si třeba šopský salát v Bulharsku nebo churros ve Španělsku

tinto de verano

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

keftedes

Mohlo by vás zajímat

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Přibližně v půli cesty mezi tureckými městy Antalya a Alanya leží město Side. Nejkrásnější je jeho starobylé centrum, rozprostírající se na malém poloostrově. Budete-li trávit dovolenou na Turecké riviéře, rozhodně si nenechte ujít jeho návštěvu. Ideální je vypravit se do Side večer, kdy to tam nejvíce žije. Uvidíte antické památky, nakoupíte suvenýry a občerstvíte se […]

Číst více

cestovatel Richie vyzkoušel Escape 2 Olympos, tedy paragliding na hoře Tahtali v tureckém Kemeru

Escape 2 Olympos: Tandemový paragliding na hoře Tahtali v Kemeru

Milujete adrenalin, případně toužíte tzv. překročit vlastní stín? Dovolená v Turecku, konkrétně v Kemeru, nemusí být pouze o koupání a opalování na pobřeží Středozemního moře. Můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a vydat se například na výlet na nedalekou horu Tahtali (2 365 m). Není nutné jít pěšky, na její vrchol lze vyjet […]

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do egyptské destinace Hurghada, Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co […]

Číst více